SON OF THE VELVET RAT – MONKEY YEARS #2

‘De tijd gaat snel, gebruik hem wel’ is een gezegde dat ik me nog levendig herinner van toen mijn ouders me die wijze raad gaven toen ik als jongeling liever niets deed dan me voor iets te gaan uitsloven. Die gedachte komt nu even terug bij me op als ik bemerk dat de oprichting van de Oostenrijkse indierockformatie ‘Son Of The Velvet Rat’ alweer dateert van in 2003.

Deze groep rond singer-songwriter Georg Altziebler en zijn echtgenote zangeres, organiste en accordeonspeelster Heike Binder uit het Oostenrijkse Graz heeft in de voorbije 17 jaar al enkele pareltjes van albums afgeleverd. Wij herinneren ons daarbij vooral de twee meest recente platen “Dorado” uit 2017 en “The Late Show” uit 2018 die op deze pagina’s door ondergetekende van een zeer lovende recensie mochten worden voorzien. Het zijn beiden albums die dan ook nog zeer regelmatig door de speakers ten huize (valsam) weerklinken.

Maar ‘Son Of The Velvet Rat’ had voordien ook al acht andere platen opgenomen en uitgebracht. Ze deden dat voor in totaal vier verschillende platenlabels en de tien beste songs uit de zeven albums die voor het Weense label ‘Monkey.’ tot stand kwamen werden nu als een soort lustrum verzameld op een recent uitgebracht schijfje dat de titel “Monkey Years #2” heeft gekregen. De band heeft er meteen ook twee niet voor ‘Monkey.’ uitgebrachte songs aan toegevoegd waardoor dit album alweer een absolute ‘must have’-plaat is geworden.

Naast de reeds vernoemde frontman en -vrouw, die intussen in 2013 naar Joshua Tree in de ‘Mojave Desert’ in Californië zijn verhuisd, zijn bassist Albrecht Klinger, gitarist en trompetspeler Kolja Radenkovic en drummer Michael Willmann de andere permanente leden van ‘Son Of The Velvet Rat’. Een echte muziekliefhebber zal in de muziek van deze formatie elementen kunnen terugvinden uit het werk dat we kennen van Bob Dylan, Townes Van Zandt, Leonard Cohen en Tom Waits.

Dat ze ook op een verdiende erkenning van collega-artiesten konden rekenen bewees de band toen ze voor hun album “Red Chamber Music” uit 2011 het nummer “White Patch Of Canvas” (zie 1e video) mochten opnemen met de vocale hulp van niemand minder dan Lucinda Williams. Op dat album zingt ‘la grande dame’ trouwens ook nog mee op het duet “Moment Of Fame” dat ook op deze cd staat.

Uit het in 2007 verschenen album “Loss & Love” selecteerde ‘Son Of The Velvet Rat’ voor deze verzamelaar de song “Fall With Me”, een nummer dat ook op het in 2009 uitgebrachte album “Animals” terug te vinden was. “Red Chamber Music” was de plaat waar de meeste tracks op “Monkey Years #2” op terug te vinden waren, met naast de twee met Lucinda Williams gebrachte songs ook nog de nummers “Lovesong #9”, “The Vampire Song” en hun coverversie van de uit 1978 stammende discoklassieker “I Will Survive” van Gloria Gaynor stonden.

Ook het in 2013 uitgebrachte album “Firedancer” blijkt een goede leverancier van tracks voor “Monkey Years #2” te zijn, met de op de tweede video in een live gebrachte versie te beluisteren albumtiteltrack en de songs “Trapped Sunlight”, “Guardian Angel” en het prachtige “King Of Cool”. Dan rest er ons alleen nog even de titels van de twee resterende nummers op deze plaat te vermelden: dat zijn “Mother Of Pearl” en “Sirens”, twee songs uit de in 2015 in eigen beheer uitgebrachte ep “Desert Stories” waarmee deze schitterende verzamelaar op zeer waardige wijze wordt afgesloten.

(valsam)
“There are many ‘husband-and-wife’ singing couples in the world of music, but Georg Altziebler en Heike Binder from ‘Son Of The Velvet Rat’ are most probably the most unrecognized one. However, their great songs and splendid vocals are uncomparable to any other bands. The newly released record ‘Monkey Years #2’ brings together the most precious tracks taken from seven albums which they have recorded for the ‘Monkey.’-label from Vienna. Truly believe me: this one you must absolutely add to your record collection!“ – www.rootstime.be

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Monkey.

Info: Hemifran

video